logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


"Животот е прекрасен" - Бугарија 2019


Информации за сместувањето

Држава: Бугарија
Место: Златни Песоци

ФЕСТИВАЛ

“ ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН“ – ЗЛАТНИ ПЕСОЦИ 2019

 

Место на средбата – Златни Песоци:

Дата: - 10.09.2019 14.09.2019

Учестници на турнирот: Поканети претставници на возраста над 40 години за жени и над 45 години за мажи од разни земји на Европа.

Основна цел на средбата - фестивалот: Воспоставување контакти меѓу представниците на таа возрасна група за тоа да би се покачила животноспособноста на учасниците и  чувството на сопствено достоинство и  долговечност.

Социални  цели:  

- Поставување  мост меѓу различните  поколенија и народи.
- Демонстрација на традиционалните умеења и навики.
- Потикнување на навики не карактеристични за оваа возраст-спорт,танци и т.н
- Помагање на самоизразувањето на учасниците на средбата - фестивалот.
- Вo време на подготовките за средбата - фестивалот – поставување  друг смисол и пополнување  на слободното време.
- Создавање навики, различни од обичниот начин на живеење.

Хуманитарни цели:- учасниците на фестивалот  заслужуваат да живеат во мир и да бидат среќни.

 

 

Области и категории за участво и оценување на средбата – фестивалот.
«Животот е прекрасен»

Култура:

 1. 1. Музика / соло, дует, трио, оркестар/.
  Хорско пеење.
  3. Танц.
  4. Навики и уметнички традиции на различните култури.

Спорт:

 1. Индивидуални спортски дисциплини.
  2. Колективни  спортови.

Оценување:

Сите учесници ги оценува жири /судии за спортот/. Победниците во секоја
категорија и дисциплина добиваат награди за - прво, второ и трето место.
Представниците на областите / соодветно - земјите / добиваат сума поени =
сумата поени, собрана од нивните учестници.
На основа на оваа сума поени се добиваат победници за:
1. Место во областа на културата - град и држава.
1. Место Спорт - град и држава.

  Kатегории :

 1. Музика:
  - Соло, Дует, Трио, Квартет, Група до 8 музичари,Група од осум и повеќе музичари.
  PS. Би ги поздравиле настапите со традиционални народни

музички инструменти од разните географски области и држави.

 2. Пеење:
- Соло, Дует,Трио. Квартет. Хор 15 пеачи. Хор од повеќе од 15 пеачи.
                                       
  3. Народни танци.
 - Соло / дует или трио /
 - До 8 танчери.
 - Повеќе од 8 танчери.

Бројноста на учасниците во сите категории - максимум 55 вкупно .

 4. Уметност и традиционални творештва.
- Сликање / платно, керамика и т.н. ../
- Резба во дрво
 - Грнчарство
 - Везење

- Плетење

Бројноста на учасниците - неограничеа.

 Спорт – дисциплини

 

 Индивидуални 1:
1.1 Лесна атлетика:
                   а / 50 м.- спринт. / мажи и жени /. /неограничен број  учесници

                   б / Фрлање ѓуле - /мажи/ неограничен број учесници/.
                   в / Фрлање крикет топка -/жени/. /неограничен број на учесници                 

1.2 Стрелање со воздушна пушка. Растојание до целта - 5 м. Положба - лежечка./мажи и жени/ неограничен број  учесници.

1.3 Тенис на маса. /мажи и жени/.Стандардни правила /неограничен број учесници/.
1.4. Бадминтон /мажи и жени/. Стандардни правила. /неограничен број учесници/.
1.5. Шах / мажи и жени /.Стандардни правила по брзопотезен шах. /неограничен број учесници/.
1.6. Дартс (пикадо) / мажи и жени /. Стандардни правила. /неограничен број учесници/.

 1. Екипни игри.
  2.1. Мал фудбал / мaжи и жени /.

Средбите се одржуват на две фудбалски терена /вештачка покривка/.

Размер на теренот -  30/20. Голови - 5 / 2.20 Траење на мечот – 2 по 15 мин. Траењето на мечот може да биде изменето во зависност од бројот на екипите. Екипа 5 +1 / голман/.
Број на екипи - не повеќе од 30.
2.3. Ракомет – шутирање на гол од 7-метра далечина /мажи и жени /.
3.3 Теглење јаже на песок /мажи, жени и мешан екипи. / Состав на екипата - до 6 човека. За мешаните екипи – 3 + 3./

3.4 Koшарка / мажи и жени на два коша


                                                

                                                                ПРОГРАМА

                                                          средби – фестивал

                                                       «Животот е прекрасен»

                                                         10.09.2019-14.09.2019

1 Ден (10.09.2019)

Tргнување во утринските часови за Варна

Пристигнување на Златните Песоци

Сместување во хотел.
Слободно време.

20.30 - Вечера.           

2 Ден

(11.09.2019)

07.00 -  Појадок.

08.00 -  Техничка конференција

09:00 -  11:00 Настапи по претходно договорената програма/, спорт – пикадо и петанг.
12:00 -  Време за ручек.

15.00 -  Дефиле на учесниците на фестивалот по Алеата на Златните Песоци и Церемонија на отварањето на средбите - фестивалот. Присуството на сите учесници - задолжително.
Потоа настапи по програмата/ уметност, прв ден/.
20:00 - Вечера.

21.00 – Факултативна вечер на запознавање во Националниот ресторан “Копитото“ на св.Константин и Елена (се доплака 13 евра)                   

3 Ден

(12.09.2019)

07.00 -  Појадок.

09:00 -  11:00 Настапи по програмата/ , спорт – индивидуално и колективно /.
12:00 -  Време за ручек и одмор.
18:00   Настапи по програмата/ уметност.
20:00 - Вечера.

          -  Дружење покрај базенот и покрај морскиот брег.

4 Ден

(13.09.2019)

08:00 -  Појадок.
10:00 -  Финални средби во спортот

12.00 -  Церемонија на затворањето на средбите - фестивалот. Објавување на победниците и врачување  награди.
20.00 -  Вечера, потоа дружење и Бал за довидување

  5 Ден

(14.09. 2019)

 

Појадок, потоа напуштање на хотелот и заминување 

 

Цената вклучува:
Сместување и храна по принципот „се вклучено„ во  хотелите на Златните Песоци:

Хотел ЦАРЕВЕЦ**          105 евра  (4 All inclusive)

Хотел ДАНА ПАЛАС*** 115 евра (4 All inclusive)

Хотел ЗДРАВЕЦ***         120 евра (4 All inclusive)

Хотел ГЛАЦИНИЈА***    85 евра ( 4 НВ)

Такса за участво на средбите/ фестивалот пехари, медали, плакати и дипломи за учесниците.

 

Линкови од предходните фестивали:

ВАРНА- БУГАРИЈА 2018

 https://www.youtube.com/watch?v=5z2CCUEGAR4&feature=youtu.be

ВАРНА- БУГАРИЈА 2017

https://www.youtube.com/watch?v=X98WIzEwj3I

 

 

Сите учесниц на фестивалот се должни да поседуваат осигурување.
Учесниците на  спортските натпревари - медицинско уверение, издадено од лекар. Овие документи му се доставуваат на организаторот пред почетокот на настанот.

 

 

  Цената на превозот во зависност од пријавените учесници.

 
Слични понуди

Hotel LILIA

Hotel LILIA

Локација:  Се наоѓа на 1 километар од центарот на Златни Песоци, на 30 метри од плажата. Општи информации: Хотелот поседува рецепција, ресторан, лоби-бар, бар покрај базенот, паркинг, сеф, менувачница. Сместување:  Сите соби се опремени со сателитска ТВ, Wi-Fi, клима, телефон, тоалет, фен, тераса.  Услуга: Полу пансион/A
Hotel KALIAKRA PALACE

Hotel KALIAKRA PALACE

Локација: Хотелот се наоѓа на самата плажа, на 130 метри од центарот на Златни Песоци. Општи информации: Хотелот поседува 200 соби, рецепција, 3 ресторана, 4 бара, сеф, продавница, сопствена плажа со лежалки и чадори, менувачница, паркинг. Сместување: Собите се опремени со сателитска ТВ, клима, мини-бар, телефон, Wi-Fi, тоалет со т
Hotel CENTRAL

Hotel CENTRAL

Локација: Хотелот се наоѓа на 150 метри од плажата. Општи информации: Хотелот располага со 100 соби, рецепција, 2 ресторанa, 2 бара, сеф, продавница, паркинг. Услуга: Ноќевање со доручек/Полу пансион/All Inclusive. Сместување: Собите се опремени со клима, сателитска ТВ, телефон, Wi-Fi, мини-бар, тоалет, фен, тераса. Спорт и
Hotel GRIFID FORESTA

Hotel GRIFID FORESTA

 Локација: Хотелот се наоѓа во мирниот дел на Златни Песоци, на 800 метри од плажата. Општи информации: Хотелот поседува рецепција, ресторан, лоби-бар, паркинг. Сместување: Собите се опремени со сателитска ТВ, клима, сеф, мини-бар, телефон, тоалет, козметички сет, фен, тераса. Услуга: All Inclusive. Спорт и забава: Надв