logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


"Животот е прекрасен 2020" - Црквеница, Хрватска


Информации за сместувањето

Држава: Екскурзии
Место: Хрватска

ФЕСТИВАЛ

“ ЖИВОТОТ Е ПРЕКРАСЕН“ – ХРВАТСКА 2020

 

Место на средбата: Цриквеница, Хрватска

Дата: 26.05.2020 – 31.05.2020

Учестници на турнирот: Поканети претставници на возраста над 40 години за жени и над 45 години за мажи од разни земји на Европа.

Основна цел на средбата - фестивалот: Воспоставување контакти меѓу представниците на таа возрасна група за тоа да би се покачила животноспособноста на учасниците и  чувството на сопствено достоинство и  долговечност.

Социални  цели:  

- Поставување  мост меѓу различните  поколенија и народи.
- Демонстрација на традиционалните умеења и навики.
- Потикнување на навики не карактеристични за оваа возраст-спорт,танци и т.н
- Помагање на самоизразувањето на учасниците на средбата - фестивалот.
- Вo време на подготовките за средбата - фестивалот – поставување  друг смисол и пополнување  на слободното време.
- Создавање навики, различни од обичниот начин на живеење.

Хуманитарни цели:- учасниците на фестивалот  заслужуваат да живеат во мир и да бидат среќни.

 

ЦРИКВЕНИЦА

Црквеница е најголемата населба на Винодолското крајбрежје во Хрвтаска. Започнало да се развива уште во римскиот период и војната база наречена АД Турес. Градот се наоѓа на Јадранот на 34км од Ријека.

Во 19 век започнало да привлекува многу туристи што дошло до пресврт во неговата историја, така што во 1877 год. Било изградено неговото пристаниште, 1888 год. место за капење, 1891 год. бил отворен и првиот хотел. Цриквеница во 1906 го. станала службено лекувалиште. Поради својата поволна клима за само 16 години Цриквеница станала најважно летувалиште на ривиерата. Денес заедно со Селце се едени од најатрактивни делови на Кварнерскиот залив како и на северниот јадрански брег во целина. Кон крајот на 19 век и почетокот на 20 век, Црквеница била регионален главен град на хрватско-славонската жупанија во Модруш-Ријека.
Песочните и камчестите плажи на тоа подрачје имаат вкупна должина од 8 км, а поврзани се со добро очувана крајбрежна улица (така наречена лангомаре) која ѕирка низ бујната медитеранска вегетација. Населението секогаш гарантира за пријатен престој за луѓе со секакви интереси – за оние кои сакаат сончање, како и за оние кои сакаат планинарење и велосипедизам. --> https://www.adriagate.com/Croatia-en/Crikvenica#66

Поради чистата морска вода на тоа подрачје, на Цриквеница му е доделена награда Сино знаме за околината.   --> https://www.jadran-crikvenica.hr/interesi/plaze-u-crikvenici

 

СЕЛЦЕ

Селце е мало приморско градче сместено покрај живописниот залив на Цриквеница. Двете туристички градчиња се всушност еден кмплекс (8км). Песочна стаза ги поврзува двете населби од еден до друг крај. Типична и карактеристична архитектура на местото, разни плажи, ресторани, маркети, галерии и приморски кафулиња го прават едно од посакуваните места за одмор. --> https://www.jadran-crikvenica.hr/destinacija/selce

 

Области и категории за участво и оценување на средбата – фестивалот
«Животот е прекрасен»

Култура:

 • Музика /соло, дует, трио, оркестар/
 • Хорско пеење
 • Танц
 • Навики и уметнички традиции на различните култури
 • Сликарство

Спорт:

 • Индивидуални спортски дисциплини.
 • Колективни  спортови.

Оценување:

Сите учесници ги оценува жири /судии за спортот/. Победниците во секоја
категорија и дисциплина добиваат награди за - прво, второ и трето место.
Представниците на областите / соодветно - земјите / добиваат сума поени =
сумата поени, собрана од нивните учестници.
На основа на оваа сума поени се добиваат победници за:
1. Место во областа на културата - град и држава.
1. Место Спорт - град и држава.


Kатегории :

 • Музика:

- Соло, Дует, Трио, Квартет, Група до 8 музичари,Група од осум и повеќе музичари.
PS. Би ги поздравиле настапите со традиционални народни музички инструменти од разните географски области и држави.

1.Пеење:
- Соло, Дует,Трио. Квартет. Хор 15 пеачи. Хор од повеќе од 15 пеачи.
                                       
 2.Народни танци.
 - Соло / дует или трио /
 - До 8 танчери.
 - Повеќе од 8 танчери.

Бројноста на учасниците во сите категории - максимум 55 вкупно .

 • Спорт – дисциплини

 1.Индивидуални:

 • Тенис /мажи и жени/
 • Тенис на маса. /мажи и жени/.Стандардни правила /неограничен број учесници/
 • Шах / мажи и жени /.Стандардни правила по брзопотезен шах. /неограничен број учесници/.
 • Дартс (пикадо) / мажи и жени /. Стандардни правила. /неограничен број учесници/.
 • Пливање /мажи и жени/.
 • Нордијско пешачење. /мажи и жени/

2.Екипни игри.

 • Мал фудбал / мaжи и жени
 • Koшарка / мажи и жени на два коша

 

    ПРОГРАМА

средби – фестивал

 «Животот е прекрасен»

26.05.2020-31.05.2020

1 Ден (27.05.2020)

Пристигнување и сместување во хотелот.

Слободно време.

(19:00-23:00) – Вечера и дружење во комплекс "Ad turres"  

Ноќевање.  

2 Ден

(28.05.2020)

(08:00–10:00) - Појадок.
(10:00–12:00) - Бочање.
(14:00–16:00) - Пливање.
(17:00–17:30) – Дефиле на учесниците.
(17:30–18:00) – Свечено отворање на фестивалот, место на отворање – централниот плоштад, Цриквеница.

(18:00–20:00) – Прва натпреварувачка вечер во категорија култура.

(20:30–23:00) – Вечера и забава во комплекс "Ad turres"           

3 Ден

(29.05.2020)

(08:00-10:00) - Појадок
(10:00-12:00) - Пикадо
12:30 -  Тргнување за Ријека (културна престолнина на Европа 2020)

(13:00-17:00) – Слободно време и разглед.
(17:00-19:30) – Втора натпреварувачка вечер во категорија култура, на централниот плоштад, Ријека. 

(20:30-23:00) - Вечера и забава во комплекс "Ad turres"   

4 Ден

(30.05.2020)

08:00 – 10:00 - Појадок
10:00 – 12:00 - Шах
12:00 – 13:00 – Изложба и евалуација на делата од натпреварот, сликарство.
13:00 – 15:00 – Тенис на маса
14:00 – 16:00 – Нордиско пешачење (стаза - Црквеница - Бребир – 7км)
18:00 – 20:00 – Свечено затворање и доделување на награди на 8 Меѓународен фестиван на спортот и културата “Животот е прекрасен”  - Цриквенац 2020

 

  5 Ден

(31.05. 2020)

 

(08:00-10:00) - Појадок
(10:00-12.00) – Заминување на учесниците.

 

Сместувачки капацитети:

Локација: туристичкиот комплекс е сместен на јадранското крајбрежје на 2,5км од центарот на Цриквеница, на 250м од плажа.

Општи информации: рецепција, сеф, ресторан со 500 места во внатрешниот дел и 40 места на балконот, надворешен базен, лифт, паркинг.

Сместување: собите содржат своја бања со туш, ТВ, телефон, клима, балкон, Wi-Fi.

Цена на пакет: 163€ (смесување со полупансион + секоја вечер забава до 23:00ч.)

 

Локација: се наоѓаат во Селце, 15м на самото крајбрежје и околу 100м од центарот. Средиштето на Цриквеница е на 3км одалеченост.

Општи информации: рецепција, ресторан, бар, паркинг.

Сместување: собите содржат своја бања со туш, ТВ, фрижидер, балкон некои се со поглед на море, Wi-Fi.

Цена на пакет:

 • 119€ (само сместување)
 • 132€ (сместување со доручек)
 • 150€ (смесување со полупансион)

 

 

Линкови од предходните фестивали:

  https://www.youtube.com/watch?v=X98WIzEwj3I

  https://www.youtube.com/watch?v=5z2CCUEGAR4&feature=youtu.be

Сите учесниц на фестивалот се должни да поседуваат осигурување.
Учесниците на  спортските натпревари - медицинско уверение, издадено од лекар. Овие документи му се доставуваат на организаторот пред почетокот на настанот.

 

 

  Цената на превозот во зависност од пријавените учесници.


Слични понуди

ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „CITRUS HIKKADUWA“

ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „CITRUS HIKKADUWA“

  ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „CITRUS HIKKADUWA“   Софија - Доха - Коломбо - Доха - Софија     ДЕН 1.   Поаѓање во 17:25 ч. од аеродромот во Софија за Доха со лет на авиокомпанија "Qatar Airlines". Пристигнување на аеродромот во Доха во 23:00 ч. Поаѓање за Коломбо во 00:55 ч. со лет на авиокомпа
АТИНА и ОСТРОВОТ ЕГИНА - 8 Декември

АТИНА и ОСТРОВОТ ЕГИНА - 8 Декември

Атина често пати се нарекува колевка на западната цивилизација. Таа е еден од најстарите светски градови чија историја бележи преку 3400 години. Се семета за зачеток на демократијата. Атина е центар на економскиот, политичкиот и културен живот во Грција, родно место е на Сократ, Перикле, Софокле и други значајни филозофи, писатели и политичари. Таа
МАРОКО – ГРАДОВИТЕ НА ИМПЕРИЈАТА - Со авион!

МАРОКО – ГРАДОВИТЕ НА ИМПЕРИЈАТА - Со авион!

МАРОКО - ГРАДОВИТЕ НА ИМПЕРИЈАТА - СО АВИОН! ПОПУСТИ ЗА РАНИ РЕЗЕРВАЦИИ! Софија – Малага – Коста дел Сол – Тарифа – Танжер – Шефшауен – Фес – Мекнес – Маракеш – Касабланка – Рабат – Танжер – Тарифа – Коста дел Сол – Малага – Софија   Ве покануваме во М
ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „JETWING SEA“

ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „JETWING SEA“

  ОДМОР НА ОСТРОВОТ ШРИ ЛАНКА ВО ХОТЕЛ „JETWING SEA“   Софија - Истанбул - Коломбо - Истанбул - Софија     ДЕН 1.   Поаѓање во 21:15 ч. од аеродромот во Софија за Истанбул со лет на авиокомпанија "Turkish Airlines". Пристигнување на аеродромот во Истанбул во 23:50 ч.    ДЕН 2.