logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Бугарија >> Девин

Бугарија - Девин

ДЕВИН - Се наоѓа во југо-централна Бугарија во Родопските планини. Таа му припаѓа на област Смолјан. Градот е најмногу познат по своите минерални извори познати од античките времиња.
Оваа област била населена од Тракијците околу 1400 пред нашата ера. Подоцна, во текот на 17 век, многу Бугари во оваа област биле присилно принудени да се исламизираат. Сепак, тие ги чуваат своите бугарски традиции и јазик до ден денес.
Девин е популарна туристичка атракција. Постои изобилство на топли извори  на минерална вода со температура помеѓу 37 и 44 С, а со тоа и летувалишта во областа.
Водата е чиста, безбојна, без мирис, хипер-и хомео-термална, благо минерализирана, и содржи хирбокарбонат на натриум и мали количини на флуор. 
За водите се тврди дека третираат и лекуваат одредени болести и има многу здравствени и СПА центри за овие намени.
Климата на бањата е континентална, значително темперирана од страна на влијанието на јужниот дел.
Популарно е и брендот на минерални води "Девин", кој се полни таму.
Меѓународно познатото целогодишно одморалиште Пампорово се наоѓа на 35 километри од Девин.

 

 ПОНУДИ Бугарија - Девин - Резултати од пребарувањето

1