logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Бугарија >> Белчин

Бугарија - Белчин

БЕЛЧИН -  Се наоѓа во југозападна Бугарија и е вклучена во општина Самоков, во подножјето на планината Верила.
На 1 километар од градчето се минералните извори и малото одморалиште на "Белчински Бањи" (Белчински минерални бањи).
Чиста и недопрена природа, минералните извори и близината на Боровец Ски одморалиштето го направи селото Белчин многу атрактивно за инвестирање.
Постојат песни за постоење живот во областа на Белчин.
Во последните години се забележани многу сериозни археолошки ископувања во регионот на градчето.
Вкупно истражување е спроведено во 2007 година беше откриено дека сегашната црква била изградена врз темелите на друг храм, а од истражувањата на црквата  "Свети Спас" е откриен ѕидот на тврдината на Римската империја. Најдени се монети, секојдневно керамика и керамика, итн.
Други интересни места за посета се црквата "Света Петка" и Етнографскиот музеј.  

 1