logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Бугарија >> Добриниште

Бугарија - Добриниште

ДОБРИНИШТЕ - (Благоевградска област) се наоѓа во југозападна Бугарија и е вклучена во општина Банско. Таа се наоѓа само 6 километри јужно од Банско.
До неодамна, местото беше еден од најголемите по население села во Бугарија, но тоа е прогласен за град во 2006 година.
Има надморска височина од 850 метри и е опкружен со планините Рила, Пирин и Родопските планини.
Добриниште нуди добри услови за два вида на туризам, зимски и летен туризам: убава природа, гостопримливо населени, скијачки патеки, минерални води и можностите за руралните и еко-туризам.
Постојат 17 минерални извори со температура на водата од 30 до 43 Ц, како и големи минерални јавни бањи.
Добриниште е почетна точка за бунгаловите Гоце Делчев, Безбог и ски-центарот на Безбог.
Добриниште има автобуски врски со Софија, Благоевград, Разлог, Банско, Гоце Делчев и други, автобуска станица е во близина на железничката станица околу 1 километар источно.

 

ж1