logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Албанија >> Саранда

Албанија - Саранда

САРАНДА -  Една од најважните туристички центри во Албанија, кој се наоѓа на брегот на заливот  во форма на потковица.
Таа се наоѓа во јужниот дел на земјата, сместена помеѓу планини и Јонското Море и близината со Грција (26 километри).
Низ Саранда течат 3 реки, Каласа, Бистрица и Павле, кои се влеваат во морето. За Саранда велат дека градот е изграден во форма на амфитеатар, кој се состои од три паралелни патеки. 
По добро поминатиот ден на  прекрасна плажа за вечерна прошетка, Ви предлагаме да ја посетите средновековната тврдина "Lekures", во југоисточниот дел на градот, малку подалеку од центарот. Прошетката не е кратка, но кога ќе пристигнете, ќе уживате во прекрасниот поглед на градот и неговата околина.
Саранда има 300 сончеви денови во годината, затоа, има позитивен ефект врз расположението на жителите  и посетителите. Низ улиците се гледа спој на стари градби, таверни и кафеани со модерни кафулиња и ресторани, па можете да уживате во традицијата и иновацијата.
Специфична атракција во Саранда е "Плаво Око". Споменик на природата, која се состои од 18 извори на вода, се наоѓа на 25 километри од центарот на градот, во близина на традиционалниот селото камени куќи  "Musine".  Фрлете камен во центарот на изворот и ќе бидат сведоци на неговото враќање на површината.
Познајчајни места за посета: археолошкиот локалитет заштитен од УНЕСКО - "Butrinta", манастирот "Mesopotam".

 ПОНУДИ Албанија - Саранда - Резултати од пребарувањето