logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Црна Гора >> Бијела

Црна Гора - Бијела

БИЈЕЛА - Се наоѓа северo - западно од Которскиот залив, на 12 километри од Херцег Нови, осветлен од синото море, опкружен со зелени ридови, се наоѓа Бијела, која во пишаните извори се споменува во XIV век.
Г
рад со околу 7.000 жители, кој е еден од најсончевите места во Которскиот залив, повеќе од 200 сончеви денови годишно и со температура на водата од 22 до 26 °C. 
Љубителите на културно - историски споменици може да ја посетат едена од главните атракции како што е црквата "Ризе Богородица" од XIV век, со насликани фреските во византиски стил.
Ако сте од оние кои сакаат да се релаксираат со темпото на модерниот живот, тогаш многуте кафулиња, ресторани, дискотеки, ја надополнуваат атмосферата. Во минатото ова градче било познато по бродоградбата, рибарстото, а денес по убавите мали песочни плажи.
Посетителите на Бијела може со сопствен превоз или со туристички брод и глисер да ги посетат познатите летубалишта како Роса, Жањинце, Мириште, плажата Добреч..

 

 1