logo

тел: 02 6091-885 моб: 072/304-412

емаил: travel@solvex.net


Дома >> Албанија

Албанија

Image result for albanija 


Опис на државата:

Албанија се наоѓа на југо-источниот дел од Европа, на запад на Балканскиот полуостров. Се наоѓа скоро на средина меѓу Екваторот и Северниот пол. Границата е долга 1094 км од кои 657км е копно, 316км од границата е покрај морето, 48км покрај реки и 73 покрај езера. На север и северо-исток се граничи со Косово и Црна Гора, на исток со Македонија и на југ и југо-исток со Грција.  На запад излегува на Јадранско и Јонско море. Албанија се вклучува во влажните субтропски зони на северната хемисфера а припаѓа на медитеранската климатска зона.

Главен град:
Тирана од 1920 година.

Површина:
28,748 квадратни километри

Јазик:
Официјален јазик е албанскиот кој припаѓа на групата индо-европски јазици.

Клима:
Континентална-ветровити ладни зими, топли суви лета.
Теренот е претежно ридско-планински со рамнини на приморјето.

Релјеф:
Албанија има вкупна површина од 28.748 километри квадратни. Брегот на Албанија е долг 362 километри и зафаќа делови на Јадранско Море и Јонско Море. 70 % од територијата на Албанија е планинска и највисок врв е Кораб на македонската граница

Религија:
 38,8% од населението на Албанија се муслимани, 22% од населението се православни и 13% Римокатолици.

Население:
3,364,571 жители, 95% Албанци, 3%Грци, 2%останати.

Поголеми градови:
Дурес, Флора, Саранда, Корча, Шкодра, Берат, Елбасан.

Туристички летни центри: Саранда, Ксамил, Драч, Валона.


 

 

 ПОНУДИ Албанија - Резултати од пребарувањето