logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Грција >> Халкидики

Грција - Халкидики


Полуостровот Халкидики се наоѓа во средиштето на грчката област Македонија, на 69 километри југоисточно од најголемиот пристанишен град Солун, помеѓу заливите Термаикос и Стримоникос. Оваа копнена маса што наликува на трозабецот од Посејдон е една од најпосетуваните и највозбудливите туристички дестинации во Грција.

Според легендите, Халкидики е местото каде што се одиграла првата митска битка помеѓу Зевс и останатите старогрчки богови од една страна и Титаните, децата на Гаја (земјата) и Уран (небото) од другата страна. По победата на боговите, биле создадени сите предуслови за настанување на луѓето, па оттогаш цивилизацијата започнува да цвета. Енцеладиј, водачот на Титаните бил жив закопан на Касандра, па поради тоа што одвреме-навреме се обидува да избега од својот гроб, областа често е погодена од земјотреси. Првиот крак од Халкидики е именуван Касандра по Касандрос, кралот на Македонија; вториот крак е именуван Ситонија според Ситон, синот на Посејдон, богот на морето; а Атос своето име му го должи на истоимениот Титан кој фрлил по Зевс со огромна карпа, но го промашил.

Туристички водич: Халкидики


Археолошките ископувања покажале дека на полуостровот Халкидики се најдени остатоци од раните човечки форми уште од пред 700 илјади години. Најстарите човечки населби биле подигнати од Тракијците и Пелазгите. Во петтиот век пред нашата ера цветале античките градови на западот и во централниот дел на Полуостровот - Олинтус, Акантус и Стагира, близу Олимпијада.

Во најголем дел од четвртиот век п.н.е. полуостровот бил под персијска окупација, која завршила со бунтот на последните поробени градови, Олинтус и Потидеа во 480 г.п.н.е. Во 348 г.п.н.е. Халкидики станал дел од кралството Македонија на Филип II. Во времето кога со кралството владеел неговиот син Александар III и го проширил до Индија, на овој полуостров никнале многу нови, богати градови, меѓу кои и Солун, Касандрија, Уранополис и Антигонија.

Во 168 г.п.н.е. полуостровот бил завладеан од Римската империја, а по разделот на царството, останал во склоп на Византија, кога биле изградени најголемите утврдувања со кои жителите требало да се заштитат од инвазии. Во 11 век, Атос бил прогласен за Света Гора со декрет на византискиот император.

Во 1430 година Халкидики бил освоен од Турците Османлии. По неколку неуспешни обиди за востанија и буни, најпосле се избориле за слобода дури во 1912 година, како дел од Македонија. Веднаш потоа, сите грчки бегалци од Мала Азија, Источна Тракија и бугарските провинции се населиле на Халкидики, значително изменувајќи го демографскиот состав и основајќи бројни нови градови и села.

Туристички водич: Халкидики

1