logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Турција >> Сиде

Турција - Сиде

СИДЕ - Ресортот се наоѓа на не многу голем, но живописен полуостров, на 60 километри од Анталија.
Градот е основан од грчки доселеници, а најголем развој достигнува во 2 век, за време на римјаните. Со тоа се објаснува големиот број на споменици на културата кои ги има во градот и околината.
Најпознати меѓу нив се градската порта, Агората, римскиот амфитеатар, кој собира 20 000 луѓе, храмот на Аполон.
Покрај многуте историски знаменитости градот располага и со луксузни хотели, прекрасни песочни плажи, многу модерни продавници и клубови.
Денес Сиде е модерен ресорт, еден од нај раздвижените во Турција.
Сиде има мека средоземноморска клима, со мал процент на влажност во воздухот и многу топли сончеви денови во текот на целата година.