logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Турција

Турција

   


Опис на државата:

Турција е единствената држава во светот која се протега на два континента. Европскиот дел е Тракија што всушност е само 3% целата површина. Поголемиот дел и припаѓа на Анталија која се протега на Азискиот континент. Вкупната површина изнесува 780.000км.Границата е долга 1900км. Повеќето градови се покрај Црно море и Медитеранот.Главни грдски центри се Истанбул (во Европскиот дел) и Анкара (во Азискиот дел)

Покрај специфичната географска положба, она што ја прави Турција посебна се прекрасните пејсажи: обработливи површини, долини, густи борови шуми, субтропски плажи,пустини, високи планини.

Според климатските услови и релјефот се издвојуваат следниве области:

-Тракија, со прекрасни ридови огромни борови шуми

-Мармара, која е планинска а највисоката планина тука е Улидап која се наоѓа во близина на Бурса. Овој предел уште се нарекува и градината на Истанбул.

-Срцето на Турција е централниот Анатолиски рамнински предел. Источниот и југо- источниот дел на Анатолија нудат прекрасна убавина која мора да се види.Од тука може да се види највисоката планина во Турција Арарат. Најголемо езеро е Ван Голу.Поради геофрафската положба Анатолија од секогаш била омилена и роден крај на многу цивилизации. Исто така тоа е главниот трговски центар кој е поврзан по копно со три континента и опколен со море.

-Истанбул е најголемиот и најпознатиот град во Турција. Доста голем индустрисики град кој се протега и на Азискиот и на Европскиот континент. Денес во Истанбул живеат повеќе од 10 милиони жители. Во градот секој може да најде што и да посака.

-Анкара е главен град на Турција. Се наоѓа во централна Анталија и сообраќајно е поврзана со сите делови на Турција .Тука ќе најдете траги од мистичниот исток. Анкара е и универзитетски град па улиците и баровите се преполни со студенти во текот на целата година. Музејот на Анталиските цивилизации е најпосетената туристичка атракција во градот.

Постојат повеќе можности за уживање:спорт на вода,планинарење, археологија, или ноќен живот, крстарење и др. Дали ќе понесете од Турција прекрасен тепих, амајлии кои штитат од зло, или трикови за стомачен танц, сигурно е дека ќе ја цените историјата и ќе сакате да се вратите пак.

 ПОНУДИ Турција - Резултати од пребарувањето