logo

тел: 02 6091-885 моб: 070/217-346

емаил: travel@solvex.net

Локација: Бул. Јане Сандански 67, Скопје


Дома >> Бугарија >> Велинград

Бугарија - Велинград

ВЕЛИНГРАД - Град и седиште на општина вo Jужна Бугарија. Се наоѓа во Пазарџиската област каде е втор по големина во областа, веднаш по Пазарџик.
Велинград е сместен во Чепинската котлина (Западни Родопи) на 48 километри од Пазарџик, на 80 од Пловдив и на 134 километри од Софија.
Тоj е и големо балнеолошко летувалиште и рекреативен центар. 
Се наоѓа на 750-850 метри надворска височина.
Летата се топли, а зимите студени. Опкружен со престара борова шума, градот изобилува со сончеви денови.
Постојат повеќе од 90 минерални извори со лековити и превентивни води, во и околу градот, кои се погодни за секаков вид на болести. Заедно со бројните минерални води, Велинград може да се пофали со уште еден природен феномен, езерото Клептуза, кое привлекува голем број на туристи.

 

 ПОНУДИ Бугарија - Велинград - Резултати од пребарувањето